Prinsessenkroontjes in mini formaat

Een prinsessenkroontje is zonder twijfel het belangrijkste accessoire op een prinsessenfeestje.

Hoewel ik zelf (nog) geen dochter heb, vind ik het belangrijk dat deze blog ook inspiratie biedt aan de ouders van jarige Jetjes. Daarom ben ik vandaag aan het knutselen geslagen en heb ik prinsessenkroontjes in mini-formaat gemaakt.

Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Een kroon of tiara kan echt niet ontbreken op een prinsessenfeestje. Het is een must-have voor je dochter en haar vriendinnen om zich een échte prinses te voelen.
Er zijn natuurlijk ontelbare kroontjes te koop voor een prinsessenfeestje, maar is het niet veel leuker om ze zelf te maken? Om je te inspireren heb ik al vast wat voorbeeldjes gemaakt. Wat vind je van deze minikroontjes, gemaakt van wc rolletjes?

Doe het zelf: prinsessenkroontjes

De roze, turquoise en lila kleurtjes zullen vast en zeker in de smaak vallen bij kleine wannabe prinsessen. Ze zien er sprookjesachtig en glamoureus uit, vind je niet? Ik vind ze zelf in elk geval erg geslaagd. En ze zijn ook super makkelijk te maken.

Wil jij dat je dochter en haar vriendinnetjes zich echte prinsessen wanen? Verzamel dan snel wat lege wc rolletjes en ga aan de slag. Ik leg hieronder stap voor stap uit hoe je deze fantastische minikroontjes kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • Lege wc rolletjes
 • Spuitbus met zilverkleurige verf
 • Glitter-letters
 • Voor de versiering: kraaltjes, pailletjes, gefacetteerde steentjes
 • Elastisch koord (rond, 1 mm) om de kroontjes op het hoofd vast te zetten
 • Eventueel gelpennen met glitter

maak zelf prinsessenkroontjes van wc rolletjes

Hoe ga je te werk?

 1. Maak de puntjes van het kroontje door driehoekjes uit de wc rolletjes te knippen. De driehoekjes lopen bij mij vanaf de bovenkant van het wc rolletje tot ongeveer halverwege. Ik heb het gehouden bij 6 puntjes, omdat ze anders wel erg smal worden. Maar je kunt hier natuurlijk ook variatie in aanbrengen, door kroontjes met meer of minder puntjes te maken.
 2. Om de vorm van een kroontje te krijgen, buig je alle puntjes een beetje naar buiten. Het kan gebeuren dat hierbij kleine stukjes papier van het wc rolletje loslaten. Met lijm kun je dat zo nodig weer vastzetten.
 3. Spuit de kroontjes zilver, door een dun laagje verf aan te brengen aan de binnenkant en de buitenkant van de kroontjes.
 4. Ik heb de kroontjes laten drogen met de puntjes naar beneden. Daarbovenop heb ik een deksel van een conservenpotje gelegd. Door het gewicht van dit dekseltje buigen de puntjes tijdens het drogen goed naar buiten. Als de verf eenmaal opgedroogd is blijven de puntjes van de kroon mooi naar buiten staan.
 5. Het is een leuk idee om alle kroontjes te voorzien van de voorletter van de prinsessen-in-wording. Dat maakt het wat persoonlijker en zo heeft elke prinses meteen haar eigen kroontje.
  In plaats van de echte namen, kun je natuurlijk ook mooie prinsessennamen verzinnen. Als nederbelg heb ik mijn letterkeuze maar even gebaseerd op de Nederlandse en Belgische koningshuizen. De letter A verwijst naar de Nederlandse prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De E staat voor de Belgische prinsessen Elisabeth en Eléonore. De M is dan natuurlijk de letter van de ex prinsessen Máxima en Mathilde.
 6. Vervolgens kan dan eindelijk de echte versiering beginnen. Ik heb me uitgeleefd door de kroontjes te beplakken met kraaltjes, facetsteentjes en pailletjes. Voor het beplakken kun je allerlei materiaal gebruiken, zolang het maar glimmend en glanzend is. Met gelpennen kun je er eventueel nog wat mooie lijntjes en krullen op tekenen.
 7. Tenslotte nog een elastiekje eraan, zodat de kroontjes op de prinsessenhoofdjes geplaatst kan worden. En het prinsessenfeest kan beginnen!

Deze prinsessenkroontjes in mini formaat kun je al ter voorbereiding van een prinsessenfeest maken. De prinsessen kunnen dan bij binnenkomst meteen “gekroond worden en geheel in stijl de feestzaal betreden”. Dat wordt absoluut een adembenemende entree op het feest .

Maar misschien is het nog wel leuker om het versieren van de kroontjes als knutselactiviteit op te nemen in het feestprogramma. Zo kan elke prinses in wording haar eigen kroon versieren. Het voorbereidende werk, kun je beter wel even zelf doen. Want de verf op de kroontje moet natuurlijk wel goed kunnen drogen.
Als de prinsessen zelf aan de slag gaan, zullen de kronen ongetwijfeld nóg dichter bezaaid zijn met parels en diamanten en nóg meer schitteren dan de voorbeelden die ik heb gemaakt. En de prinsessen? Die zullen vast zelf ook glimmen van trots op hun zelfgemaakte mini-kroon.

Mocht je dochter zich vervelen tijdens de kerstvakantie? Dan is het maken van een mini-kroon wellicht een leuke bezigheid. Ik weet zeker dat er ook prachtige variant te bedenken is, die perfect past bij de feest-outfit voor oudjaarsavond!

Over de schrijver
Reactie plaatsen