Veel sport-, spel- en feestplezier in 2015!
31 december 2014 

Veel sport-, spel- en feestplezier in 2015!

Een minivoetbal van chocola en een rietje. Dat is wat de nieuwjaarszangertjes vandaag krijgen als ze bij mij aan de deur staan.

In de streek waar ik woon is het traditie dat de kinderen op oudejaarsdag langs de deuren gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar toe te zingen. Als dank daarvoor krijgen ze dan een centje of een snoepje.

Hopelijk zijn ze ook blij met dit mini voetbalspel.

In de Belgische Kempen lopen op de laatste dag van het jaar grote hordes zingende kinderen van deur tot deur. Aan elke voordeur zingen ze een kort liedje. De kinderen hebben allemaal een grote zak bij zich in de hoop dat die wordt gevuld met snoepjes en muntjes.

nieuwjaarke zoete

Het nieuwjaarszingen is een oude traditie, die honderden jaren geleden is ontstaan. In die tijd klopten de armen aan bij de pastoor en de rijke boeren uit het dorp. Ze hoopten in ruil voor hun nieuwjaarswensen iets te eten of te drinken te krijgen. Er vanuit gegaan dat de mensen in de periode rond kerst, nieuwjaar en driekoningen extra vrijgevig zijn. Bovendien was de tijd rond de jaarwisseling vroeger een relatief rustige tijd voor de boeren. Een geschikt moment voor de boer om een varken te slachten. En een geschikt moment voor de armen om een stuk spek te bemachtigen.

Het varken speelt nog steeds een grote rol in de nieuwjaarsliedjes. Maar sinds de traditie van het nieuwjaarszingen wordt voortgezet door kinderen,  is het spek natuurlijk wel vervangen door varkens van marsepein. En tegenwoordig worden niet alleen snoepjes en centjes uitgedeeld, maar ook andere dingen als balpennen en stukken fruit. Tradities veranderen en worden aangepast aan de tijd. Maar het blijft wél ouderwets gezellig!

Er bestaat een flink aantal liedjes die worden gezongen tijdens het nieuwjaarszingen. En het schijnt zo te zijn dat de liedjes ook van dorp  tot dorp verschillen. Bij mij voor de deur is dit de meest gehoorde “nieuwjaarswens”:

Nieuwjaarke zoete,

Ons varken heeft vier voeten,

Vier voeten en een staart,

Is dat dan geen centje waard?

Een centje krijgen ze niet bij mij. Want ik blijf natuurlijk toch die gierige Hollander ;-).

Maar een mini voetbal van chocola leek me wél geschikt om uit te delen. Het afgelopen jaar heb ik namelijk enorm gesupporterd voor zowel de rode duivels als oranje. En ik vind het nog steeds jammer dat het WK voetbal in juli niet is geëindigd met een finale Nederland-België.

In de hoop dat die droomfinale er ooit komt, heb ik een mini voetbalspel gemaakt. Dit spel is hieronder gratis te downloaden, zodat zowel de Vlamingen als de Hollanders nog eens goed kunnen oefenen.

download gratis je mini voetbalspel in pdf

Okay, ik geef toe… een goede voetbalcoach zal ik nooit worden. Want dit spel heeft natuurlijk geen enkel effect op de balbeheersing met de voeten. Hier gaat het erom de bal met behulp van een rietje in het doel van de tegenstander te blazen. Niet echt een effectieve voetbaltraining dus. Maar een halfuurtje speelplezier is ook wat waard, toch?

Wil jij je eigen mini voetbalspel? Klik dan snel op deze button:

download hier je eigen mini voetbalspel

Ook als je niet aan mijn deur hebt staan zingen, mag je het voetbalspel natuurlijk gewoon downloaden. Wat dan natuurlijk wel ontbreekt zijn de mini voetbal van chocola en het rietje. Daar zul je zelf nog even voor moeten zorgen. In plaats van de chocoladebal kun je natuurlijk ook een ander klein balletje, een pompon of een knikker gebruiken.

Veel sport-, spel- en feestplezier in 2015!

Over de schrijver
Reactie plaatsen