Komt dat zien! Uitnodiging voor een circusfeestje
07 januari 2015 

Komt dat zien! Uitnodiging voor een circusfeestje

Een uitnodiging voor een circusfeestje maken, is echt niet moeilijk.

Neem gewoon het strepenpatroon van de circustent als basis. Dan zit je al snel goed.

Verder kun je veel vrolijke kleuren gebruiken voor slingers, vlaggen en ballonnen. En de uitnodigende tekst: “komt dat zien, komt dat zien”. Een leuk idee als uitnodiging is ook een toegangsticket voor de circusvoorstelling.

Maar voordat ik verder in ga op het maken van een uitnodiging voor een circusfeestje, wil ik eerst even stil te staan bij het doel van de uitnodiging.
Of beter gezegd: de doelen. Want elke uitnodiging heeft op zijn minst twee belangrijke doelen. Een goede uitnodiging moet zowel letterlijk als figuurlijk uitnodigend zijn!

De uitnodiging voor een feestje is in eerste instantie bedoeld om allerlei praktische informatie over het feestje te geven. Voor de kleine gasten die worden uitgenodigd én vooral voor hun ouders is het in elk geval belangrijk om te weten:

 • Op welke datum het feestje wordt georganiseerd;
 • Wanneer het feestje begint en tot hoe laat het duurt;
 • Op welke locatie het feestje plaats vindt;

Een uitnodiging is pas letterlijk uitnodigend als duidelijk is wie het feestje geeft en aan wie de uitnodiging is gericht. De naam van de gast én de naam van de jarige kunnen natuurlijk niet ontbreken. Dat spreekt voor zich.

Je kunt er ook voor kiezen om concrete mededelingen over de volgende punten op te nemen op de uitnodiging:

 • Worden de gasten na afloop van het feestje thuisgebracht of is het de bedoeling dat de ouders hun kinderen weer op komen halen?
 • Wordt er tijdens het feestje gegeten, of moeten de ouders er rekening mee houden dat de kinderen weer thuis eten?
 • Hoe kan worden doorgegeven of de genodigden wel of niet van de partij kunnen zijn?
 • Op welk telefoonnummer kan eventueel contact worden opgenomen?

Voor veel ouders is het een geruststelling als hierover meteen duidelijkheid bestaat.

Naast de praktische informatie is de “wervende” kant van de uitnodiging minstens zo belangrijk. Een uitnodiging moet ook figuurlijk uitnodigend zijn. Het is leuk om een originele uitnodiging te krijgen. En een persoonlijke uitnodiging maakt meer indruk dan een standaard kaartje uit een pakje van 10.

Sterker nog, je kunt de uitnodiging zelfs beschouwen als een soort opwarmertje. Om al vast een beetje in de feeststemming te komen. Het is natuurlijk mooi meegenomen als de uitnodiging er zo leuk uit ziet, dat de gasten meteen zin krijgen in het feestje. Enthousiaste feestvierders die staan te popelen om er een gezellig feestje van te maken, zijn een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd kinderfeestje.

Om te laten zien dat een uitnodiging met veel praktische informatie niet saai hoeft te zijn, heb ik mijn creativiteit maar eens aangesproken en een voorbeeld voor je gemaakt.

voorbeeld uitnodiging voor een circusfeestje

Belangrijke informatie staat niet saai opgesomd op een rijtje, maar is subtiel verwerkt in het ontwerp van de uitnodiging. De naam en leeftijd van de jarige vallen door de centrale plek en de banner lekker op, wat de kaart persoonlijk maakt. En door gebruik te maken van een “afscheurbaar” toegangsticket krijgt de uitnodiging een originele twist.

Een leuk aspect van deze uitnodiging is ook, dat je je kind makkelijk kunt betrekken bij de voorbereiding van zijn of haar feestje. Betrokkenheid van de jarige job of jet vergroot meteen de voorpret bij het feestje. Zeker niet onbelangrijk als je je kind een onvergetelijk kinderfeestje wilt geven!

Je hebt vast wel een prikpen en prikmatje in huis. Als je je zoon of dochter het stippellijntje tussen de uitnodiging en het toegangsticket laat doorprikken, ontstaat er een échte scheurrand! Dit ziet er super professioneel uit. Grote kans dat de genodigden hier enthousiast van worden en niet kunnen wachten om het toegangsticket los te scheuren.

Wil je zelf een circusfeestje organiseren? Dan mag je van mij gerust deze uitnodiging gebruiken. Hieronder kun je een fotobestand downloaden.

De ruimtes voor persoonlijke gegevens zijn open gelaten, zodat je die zelf kunt invullen. Je kunt de uitnodiging eerst uitprinten en daarna de gegevens over jouw feestje met pen noteren.

Maar met een fotobewerkingsprogramma kun je ook heel makkelijk teksten toevoegen, voordat je de uitnodiging gaat printen. Er zijn veel gratis fotobewerkingsprogramma’s te downloaden. En ook met het programma Paint (standaard functie in windows) gaat dit zeker lukken.

download hier gratis je uitnodiging voor een circusfeestje


Heb je thuis geen kleurenprinter? Of wil je het wat professioneler aanpakken? Dan kun je de uitnodiging ook laten afdrukken bij Pixum. Daar kun je de uitnodiging als foto bestellen, maar nog mooier is het om er meteen ansichtkaarten van te maken.

Tot 28 februari 2015 krijg je via deze link 20% korting op het afdrukken van ansichtkaarten bij Pixum:Vergeet niet je kortingscode te noteren, nadat je op deze link geklikt hebt. Deze kortingscode kun je aan het eind invullen bij je definitieve bestelling.

Hoe werkt het bestellen van de ansichtkaarten?

 • Op de website van Pixum klik je op “nu ontwerpen”.
 • Kies vervolgens het gewenste formaat. Ansichtkaart M (14,8 x 10,5 cm) is het meest geschikte formaat voor de uitnodiging voor het circusfeestje.
 • Klik daarna in het menu op “eigen designs”.
 • Selecteer hier de ansichtkaart zonder witte ruimte, omdat de foto van de circusuitnodiging het volledige formaat van de ansichtkaart beslaat.
 • Als je vervolgens klikt op “deze kaart ontwerpen” kun je de foto van de circusuitnodiging uploaden en selecteren.
 • Tenslotte nog even het aantal aangeven en de bestelling kan worden afgerond.

Succes! En veel plezier bij het circusfeestje van jouw jarige zoon of dochter!

Over de schrijver
Reactie plaatsen