Spijkerpoepen

Spijkerpoepen is een oudhollands spelletje waarbij coördinatie- en concentratievermogen op de proef worden gesteld. Het doel van dit hilarische spel is de spijker die aan een touwtje tussen de benen hangt zo vlug mogelijk in een flesje te laten zaken.

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en kan gespeeld worden met een onbeperkt aantal deelnemers.

spijkerpoepen speluitleg
Voor dit spel heb je touwtjes, spijkers en bierflesjes nodig. Maak van tevoren de spijkers aan de touwtjes vast.  Let erop dat de touwtjes niet te lang of te kort zijn. De spijkers moeten lekker kunnen bungelen tussen de benen. Als het touw te kort is, hangt de spijker te snel stil. Als het touw te lang is, hangt het te dicht boven de fles. In beide gevallen maakt dat het spel te makkelijk.
 • Alle kinderen krijgen een touw om hun middel met een spijker eraan. Het touw kun je ook vastmaken aan een lusje aan de achterkant van de broek. Gebruik hiervoor eventueel een veiligheidsspeld.
 • Bij elk kind zet je een leeg bierflesje op de grond (of een grotere fles als je het wat makkelijker wilt maken). De kinderen mogen boven de lege fles gaan staan.
 • Als het spel van start gaat, moeten de kinderen de spijker die tussen hun benen hangt zo snel mogelijk in de fles laten zakken. Zij mogen daarbij hun handen niet gebruiken.
 • Door het aannemen van de “poep-houding” en de juiste bewegingen van heupen en bovenbenen, probeert iedereen om de spijker in de fles te krijgen. Voor de spelers vereist dit de nodige concentratie en coördinatie. Voor de toeschouwers levert het vaak hilarische taferelen op vanwege de grappige houdingen die worden aangenomen.
 • Degene die als eerste de spijker in de fles heeft “gepoept” wint het spel.

 • In plaats van alle kinderen tegelijk te laten spijkerpoepen kun je er ook voor kiezen om steeds twee kinderen tegen elkaar laten strijden. Op deze manier duurt het spel wat langer en krijgen de kinderen ook de mogelijkheid om als toeschouwer te genieten van de lachwekkende pogingen van de anderen. Gegarandeerd levert dit een vrolijke boel op.

  Een andere variant van spijkerpoepen is het instellen van een tijdlimiet, bijvoorbeeld 2 minuten. Degene die de spijker het vaakst in de fles heeft gekregen binnen de afgesproken tijd is dan de winnaar.

  En extra spannend wordt het als je er een soort estafette van maakt. De kinderen worden dan ingedeeld in twee groepjes en je hebt ook maar twee flessen nodig. Na het startsein, loopt de eerste speler van elke groep naar de fles, en probeert de spijker in de fles te laten zakken. Zodra dat gelukt is, mag de volgende speler uit de groep naar de fles lopen. Dit gaat zo verder tot de laatste speler de spijker in de fles heeft gepoept. Het groepje dat als eerste helemaal klaar is heeft gewonnen.
  Ken jij ook een originele variant op het oer-Hollandse spijkerpoepen? Dan zou ik het tof vinden als je dat met ons wilt delen via het reactieveld hieronder.

  Heb je hilarische actiefoto’s van het spijkerpoepen? Die kun je showen door een berichtje te plaatsen op de facebook-pagina van Help! Mijn Kind Is Jarig. Ik ben super benieuwd naar jouw spijkerpoepfoto!

  Vond je dit een interessant artikel? Vergeet dan niet om dit met je online netwerk te delen via de deelknoppen bovenaan deze pagina. Dát vind ik dan weer ontzettend leuk!

   
  Cadeauwinkel
Reactie plaatsen