Sjoelen

Sjoelen

Sjoelen is een simpel, maar o zo leuk oud Hollands gezelschapsspel. Het is geschikt voor jong en oud. Omdat sjoelen op elk niveau gespeeld kan worden, is het een leuk spel voor een kinderfeestje.

Dus haal de sjoelbak tevoorschijn en laat de feestvierders de houten sjoelschijven maar door de poortjes schuiven!

De uitdaging is steeds om de sjoel score van jezelf en de tegenstanders te verbeteren.
Sjoelen wordt gespeeld op een houten sjoelbak, met 30 houten schijven (ook wel stenen genoemd). Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met kleine openingen waar de schijven net doorheen passen. Deze openingen hebben de waarden 2, 3, 4 en 1. Aan de kant van de werper is een dwarslat gemonteerd waar onderdoor gesjoeld moet worden. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren, door de schijven schuivend door de poorten aan het eind van de sjoelbak te werpen.
  • De speler die aan de beurt is, heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt. Na drie beurten worden de punten geteld.
  • De officiële regel om te bepalen of een steen ver genoeg in een van de vier vakken is geschoven is dat de steen volledig de opening moet zijn gepasseerd. Maar buiten de officiële wedstrijden wordt er ook vaak een wat soepelere methode toegepast: Als je met een vinger langs de poorten schuift tellen de schijven die naar binnen bewegen mee. De schijven die weer naar buiten schieten, tellen niet mee.
  • Een steen die tijdens het spel schuin of geheel op een andere steen terecht komt wordtbok genoemd en mag in dezelfde beurt officieel niet opnieuw gespeeld worden. Ook een steen die terugketst tot onder de dwarslat, mag niet opnieuw worden gebruikt. Stenen die buiten de bak terecht komen, mogen volgens de officiële regels in dezelfde beurt en in de resterende beurten niet meer opnieuw worden gespeeld. Buiten de officiële kampioenschappen, wordt er vaak van deze regels afgeweken.

speluitleg en spelregels

photo credit: amsfrank via photopin cc
  • De vier poorten aan het einde van de sjoelbak hebben elk een andere waarden, die is aangegeven boven de openingen.
  • Na 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen er in elk van de vakken aanwezig zijn.
  • Zit er in alle vier de vakken 1 steen dan krijg je geen 10, maar 20 punten. Zitten er in elk vak 2 stenen dan heb je 40 punten. Bij 3 schijven in elk vak, 60 punten, enzovoort (4 schijven = 80 punten, 5 schijven = 100 punten, 6 schijven = 120 punten, 7 schijven = 140 punten).
  • Bij resterende stenen (dus als het aantal stenen in elk vak niet meer gelijk is), dan worden de afzonderlijke punten geteld zoals aangegeven boven de poorten. Deze losse punten worden bij de 20-tallen opgeteld.
  • In totaal kunnen met de 30 stenen 148 punten worden behaald. Namelijk 7 schijven in elk vak (7 x 20 = 140 punten) en daarnaast nog 2 schijven in het vak met waarde 4 (2 x 4 = 8 punten).

Heb je zelf geen sjoelbak of kun je hem niet lenen bij opa en oma? Dan kun je er natuurlijk één kopen. Hieronder vind je een aantal sjoel benodigdheden: een sjoelbak met officiële maten én een kleine variant, speciaal voor kinderen. Denk ook aan reserve sjoelstenen voor als je er een paar kwijt bent.

 

 
Homas Sjoelbak S25

Homas sjoelbak S25De S25 is een sjoelbak vervaardigd uit MDF en uiterst geschikt voor particulier recreatief gebruik. Puntaanduiding boven de poortjes middels bedrukking (verf). Inclusief 30 holgedraaide sjoelschijven. Afmetingen in cm (lxbxh): 200 x 40,8 x 4,4.

Koop bij bol.com

 
Sjoelbak Klein 122 Cm

sjoelbak-klein-122-cmDeze sjoelbak is kleiner dan de normale wedstrijd sjoelbak daardoor is de lengte die de schijven moeten overbruggen een stuk korter. Hij is dus ideaal voor kinderen. De sjoelbak heeft een lengte van 122 cm en wordt geleverd met 20 sjoelschijven.

Koop bij bol.com

 
sjoelbak-schijven-jakkoloSjoelbak schijven 30 stuks

Houten reserve schijven voor je sjoelbak. 30 stuks. Van het merk Jakkolo.

 

 

Koop bij bol.com
Cor
Door

Cor

op 31 May 2016

Wie kan de juiste maten geven van een wedstrijd sjoelbak deze wil ik namelijk zelfmaken.

Wouter
Door

Wouter

op 19 Sep 2016

Hoi Cor, is het gelukt om de wedstrijd sjoelbak te maken? Als je de maten nog niet hebt gevonden... ze staan op https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjoelen

Pvanderdonk
Door

Pvanderdonk

op 27 Nov 2022

Moet een sjoelbak in de was gezet worden en zoja waarmee

Reactie plaatsen