Koekhappen

Koekhappen, wie is er in Nederland niet groot mee geworden? Het spel is al gespeeld op ontelbare kinderfeestjes en was ook jarenlang een vast programma onderdeel op Koninginnedag. En nog steeds is dit oud-Hollandse spelletje enorm populair. Hier vind je de speluitleg.

koekhappen een oerhollands spel voor feesten en partijen
De kinderen proberen met de handen op de rug, zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van een touwtje te happen. Wie de koek als eerste uit de lucht heeft gehapt, is de winnaar.
Snij stevige plakken ontbijtkoek en rijg door elk stuk koek een draadje. Bind alle stukken koek vervolgens met het andere uiteinde van het draadje aan een stevig touw.  Hang dit touw op tussen twee palen of bomen. Let erop dat de koek op de juiste hoogte hangt ten opzichte van de kinderen.
 • Laat alle kinderen bij een stuk ontbijtkoek plaats nemen.
 • Als het spel van start gaat proberen de kinderen, met hun handen op de rug, zo snel mogelijk een stuk koek op eten.
 • Wie het lukt om de koek als eerste op te eten, zonder de handen daarbij te gebruiken, heeft gewonnen.

 • Je kan dit spel extra moeilijk maken door de kinderen te blinddoeken.
  Er zijn veel varianten te bedenken op dit spel. Een veel gespeeld alternatief voor koekhappen is appelhappen. In plaats van ontbijtkoek wordt dan een appel gebruikt. Een appel is harder dan koek en heeft een ronde vorm. Het is dan ook veel moeilijker om de appel van het touw te happen. Dit maakt het spel dus extra spannend.

  Ken jij ook een originele variant op het oer-Hollandse koekhappen? Dan zou het super zijn als je dat met ons wilt delen via het reactieveld hieronder.

  Heb je coole actiefoto’s van het koekhappen? Dan zie ik die natuurlijk graag! Je kunt ze showen door een berichtje te plaatsen op de facebook-pagina van Help! Mijn Kind Is Jarig. Echt leuk als je dat wilt doen!

  Vond je dit een interessant artikel? Vergeet dan niet om dit met je online netwerk te delen via de deelknoppen bovenaan deze pagina. Dat waardeer ik enorm!

   
  Cadeauwinkel
Reactie plaatsen