Ezeltje Prik

Ezeltje Prik is een ouderwets spelletje dat het nog altijd heel goed doet op een kinderfeestje. Aan het spel kan een onbeperkt aantal spelers meedoen. Het is geschikt voor kleine én grote spelers.

spelbeschrijving en spelregels Ezeltje Prik
Op een grote plaat wordt een afbeelding van een ezel zonder staart gehangen. De bedoeling is dat de spelers geblinddoekt proberen om de staart op de juiste plaats in het achterwerk van de ezel te prikken.
 • De speler die aan de beurt is, staat ongeveer 3 of 4 stappen voor het bord met de ezel (om het moeilijker te maken kun je de afstand vergroten tot enkele meters).
 • Deze speler krijgt een blinddoek om.
 • Het geblinddoekte kind krijgt een ezelstaartje (prikker met een stukje touw) in de hand en wordt vervolgens een paar keer in het rond gedraaid.
 • Daarna mag de speler geblinddoekt proberen om de staart op de juiste plaats van de ezel te prikken.
 • Op deze manier komen alle spelers aan de beurt.
 • De speler die het dichtst bij de plek van de staart heeft geprikt is de winnaar.

Er zijn verschillende manieren om de punten te tellen en de winnaar te bepalen:
 • Soms wordt op de ezel een puntenverdeling aangeduid. Dit kan met stippen of zones met daarin een bepaald cijfer. Het aangeduide cijfer komt overeen met het aantal punten. Op deze manier weet je meteen wie het hoogste scoort. In dit geval wint degene die na alle speelbeurten de meeste punten heeft verzameld.
 • Je kan ook de afstand meten tussen het punt waar de staart is geprikt en het punt waar de staart zou moeten zitten. Hiervoor gebruik je een maatlat of rolmeter. Elke centimeter staat voor een punt. Bij deze puntentelling is degene die na alle speelronden de minste punten heeft behaald de winnaar.

 • Ezeltje prik is een spel wat je makkelijk zelf kunt maken.
  • Teken een grote ezel op een stuk karton of zachtboard. Je kunt de ezel ook op een groot vel papier tekenen en dit papier op een prikbord hangen. Let er wel op dat de ezel geen staart heeft!!!
  • Duid eventueel een puntenverdeling aan op de ezel.
  • Maak staartjes door stukjes touw of wol aan punaises, kleine spijkertjes of cocktailprikkers te binden. Je kunt ook een losse staart tekenen op karton, deze staart uitsnijden en aan een prikker vastmaken.
  • Als blinddoek kun je een stuk stof, een grote zakdoek, bandana of sjaal gebruiken. Ook een schone theedoek uit het keukenkastje kan prima dienst doen als blinddoek.

  Deze zelfgemaakte variant van Ezeltje Prik die ik tegen kwam op internet:

  Ezeltje-prik (september 2012)

  Hier heeft de ezel gewoon een dartbord op zijn kont. Ook een slimme manier om de puntentelling te regelen.

  Heb jij ook zo’n originele Ezeltje Prik variant gemaakt? Of houd jij het liever bij de meer traditionele versie? Ik hoor het graag van je! Laat hieronder een reactie achter, ook als je goede tips of ideeën hebt om dit ouderwetse spel nog leuker te maken.

  Foto’s van jouw zelfgemaakte Ezeltje Prik spel kun je laten zien door een berichtje te plaatsen op de facebook-pagina van Help! Mijn Kind Is Jarig.

  Vond je dit een interessant artikel? Vergeet dan niet om dit met je online netwerk te delen via de deelknoppen bovenaan deze pagina. Dat waardeer ik enorm!
  Cadeauwinkel
Reactie plaatsen