Eierlopen

Eierlopen zou je ook gerust oud-Hollands-knoeien-met-rauwe-eieren kunnen noemen. En het is zeker niet onwaarschijnlijk dat juist dit klieder-element bijdraagt aan het succes van dit estafette spelletje. In elk geval raad ik je aan om dit spel buiten te spelen.
Het doel van eierlopen is om binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 2 of 3 minuten) zo vaak mogelijk een parcours af te leggen met een rauw ei op een lepel. De eieren mogen niet worden aangeraakt en moeten zonder van de lepel af te vallen, over de finishlijn worden geloodst.

spelbeschrijving Eierlopenphoto credit: Marco Derksen via Flickr cc
Teken met stoepkrijt een start- en finishlijn, met daartussen een afstand van 5 tot 10 meter. Tussen de start en finishlijn zet je een aantal pylonen of andere markeringen neer. Hier moet straks omheen geslalomd worden.

Leg bij het startpunt voor elke deelnemer een lepel klaar en zorg er voor dat je genoeg eieren hebt.  Houd er rekening mee dat er onderweg waarschijnlijk flink wat eieren zullen sneuvelen. Bij de finishlijn zet je twee emmers neer.
 • De kinderen worden ingedeeld in twee teams.
 • De deelnemers van elk team gaan in een rijtje achter elkaar bij de startlijn staan. Elk teamlid krijgt een lepel met een ei erop.
 • Na het startsein, proberen de eerste spelers van beide teams zo snel mogelijk het uitgezette parcours af te leggen, zonder dat het ei van de lepel valt. Het ei mag niet worden aangeraakt met de handen.
 • Heeft een speler het ei onderweg laten vallen, dan moet hij of zij terug naar de startlijn om een nieuw ei op te halen. Daarna begint een nieuwe poging om het ei ongeschonden naar het eindpunt te brengen.
 • Als een speler het parcours succesvol heeft afgelegd, gooit die speler het ei in de emmer bij de finishlijn. Vervolgens rent de deelnemer terug naar het startpunt, waar het volgende teamlid klaarstaat met een ei op de lepel.
 • Zodra de loper de startlijn passeert, mag het volgende teamlid van start gaan om het parcours af te leggen. Dit gaat zo door, totdat de afgesproken tijd voorbij is en het eindsignaal wordt gegeven.
 • Het team dat aan het einde van de estafette de meeste eieren in de emmer heeft, is de winnaar.

 • Er zijn veel leuke varianten te bedenken voor dit spel. Een veel gespeeld alternatief bij eierlopen, is dat het parcours moet worden afgelegd met de lepel in de mond in plaats van in de hand. Dit maakt het spel extra moeilijk, zodat het ook voor wat oudere kinderen spannend blijft.

  Je kunt er ook voor kiezen om de deelnemers te laten lopen met een lepel in beide handen. Als het goed gaat brengt de speler zo twee eieren tegelijk over de finish, maar je zult zien dat de coördinatie zo een stuk lastiger wordt.

  En natuurlijk kun je in het parcours ook nog allerlei hindernissen inbouwen. Een bankje om overheen te stappen. Een hoepel om doorheen te kruipen. Er is van alles mogelijk om er een afwisselend en uitdagend parcours van te maken.
  Heb jij ook een leuke tip om eierlopen extra avontuurlijk te maken? Dan hoor ik dat heel graag. Laat gerust een reactie achter onder dit blogbericht.

  Heb je gave actiefoto’s van het eierlopen? Of wil je de kliederboel na afloop van het spel tonen aan de wereld? Plaats dan zeker een berichtje op de facebookpagina van Help! Mijn Kind Is Jarig. Leuk als we een beetje kunnen meegenieten!

  Vond je dit een interessant artikel? Vergeet dan niet om dit te delen via de sociale media. Je vindt de deelknoppen bovenaan deze pagina.

   
  Cadeauwinkel
Reactie plaatsen