Blikgooien

Blikgooien (ook wel blikwerpen genoemd) is een spel wat vaak wordt gespeeld op de kermis. Ook is het een populair spel tijdens de festiviteiten op Koningsdag en voorheen Koninginnedag. Maar blikgooien is zeker ook een erg leuk spelletje voor een kinderfeestje.
Het doel van het spel is om in drie pogingen zoveel mogelijk opgestapelde blikken om te gooien.

blikgooien: spelbeschrijving, spelregels en tips om zelf een blikgooispel te maken
Op een tafel of een muurtje worden 10 blikken opgestapeld in de vorm van een schuine toren (of driehoek):
 • Op de onderste rij staan 4 blikken naast elkaar;
 • Daarbovenop worden 3 blikken gestapeld;
 • De volgende laag bestaat uit 2 blikken;
 • En helemaal bovenop komt het laatste blik.

Op een bepaalde afstand van de blikken (bijvoorbeeld 2 of 3 meter) wordt een lijn gemarkeerd. Vanachter deze lijn moet straks gegooid worden. Leg hier 3 zachte ballen of pittenzakjes klaar.
 • De kinderen mogen om de beurt met de ballen of pittenzakjes proberen de blikken omver te werpen.
 • Ze moeten daarbij de aangegeven afstand aanhouden, door achter de gemarkeerde lijn te blijven.
 • Elk kind krijgt 3 ballen of pittenzakjes en heeft dus 3 pogingen om te gooien.
 • Voor elk blik wat omver wordt geworpen, krijgt de werper een punt.
 • Als alle blikken worden omgegooid, kun je eventueel een bonus toekennen.
 • Het kind dat na alle speelronden de meeste blikken heeft omgegooid en dus de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

 • Blikgooien is een spel wat je heel makkelijk zelf kunt maken. Een paar dagen groenten uit blik eten en je spel is al bijna compleet. Na het verwijderen van de etiketten, kun je de blikken gewoon kaal laten of je geeft ze een vrolijk kleurtje met een restje verf wat je nog hebt staan. Je kunt de blikken ook beplakken met nieuwe wikkels. Dit is vooral heel leuk als je een themafeestje geeft. De afbeeldingen op de wikkels kun je dan afstemmen op het thema.

  Naast de blikken heb je nog 3 zachte balletjes nodig. Grote kans dat je die al in huis hebt en anders zijn ze voor een paar centen te koop bij de speelgoedwinkel of Action. In plaats van balletjes kun je ook zelf pittenzakjes maken van kleine stukjes stof of oude washandjes. Die vul je met kersenpitten of rijst, voordat je ze dicht naait.
  Eet je nooit blikgroente of zie je het gewoon niet zitten om het spel zelf te maken? Dan kun je het spel natuurlijk ook kopen, bijvoorbeeld bij bol.com:

  blikgooien koop dit spel bij bol.com

  Koop bij bol.com
  Heb jij zelf een blikwerpspel gemaakt en wil je dat aan ons laten zien? Graag, heel leuk zelfs! Je kunt dat doen door een berichtje met foto te plaatsen op de facebook-pagina van Help! Mijn Kind Is Jarig.

  Vond je dit een interessant artikel? Vergeet dan niet om dit met je online netwerk te delen via de deelknoppen bovenaan deze pagina. Tof als je dat wilt doen!

  Reacties zijn uiteraard ook welkom. Vragen, suggesties, of opmerkingen kun je kwijt in het reactievenster onder dit blogbericht.

  blikgooien is een ideaal spelletje voor een kinderfeestje. Makkelijk aan te passen aan elk thema
Reactie plaatsen