Cupcakes basisrecept

Cupcakes basisrecept

Cupcakes zijn kleine gebakjes, meestal gebakken in een klein papieren bakvormpje. Er zijn tientallen smakelijke varianten mogelijk, alleen al van de cakejes zelf. Combinaties met fruit, (sap van) citrusvruchten, chocolade en drank zijn het meest bekend. Maar cupcakes zijn vooral zo populair omdat ze op ontelbare verschillende manieren versierd kunnen worden.
Cupcakes zijn sinds enkele jaren weer enorm hip. Maar het bakken én eten van cupcakes is al veel langer populair. Het eerste cupcake-recept is te vinden in een kookboek uit 1828. In die tijd werd op deftige Engelse theekransjes, naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje geserveerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje. Vandaar de naam.

Wil je zelf aan de slag in de keuken om lekkere cupcakes te maken die er ook nog eens prachtig uitzien? Dit cupcakes basisrecept helpt je op weg...

Voor 12 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:


 • 2 Grote Eieren
 • 125 Gram Roomboter
 • 125 Gram Kristalsuiker
 • 125 Gram Zelfrijzend bakmeel
 • 2 Eetlepels Melk

basis recept voor cupcakes

 Stap-voor-stap:


 • Het is belangrijk dat de boter, de eieren en de melk goed op kamertemperatuur zijn.
 • Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker in delen toe aan de boter. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
 • Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
 • Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en blijf tussendoor goed mixen.
 • Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 2 minuten alles goed door elkaar tot een luchtig en glad beslag.
 • Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.
 • Bak de cupcakes 20-25 minuten in het midden van de oven op 170 graden.


 Extra tips:


 • Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces.
  Het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag. Meestal gaan er 12 cupcakes in een cupcake bakblik.
 • Neem voor het vullen van de bakvormpjes een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan versieren.
 • Je kunt het beste de ovendeur tussentijds niet openen, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog een paar minuten doorbakken.
 • Zijn je cupcakes toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af. Je cupcakes zijn nu mooi plat.

cupcakes met kaarsjes
Met de topping wordt alle versiering bedoeld die je toevoegt bovenop de cupcakes. Met andere woorden: het toplaagje. Hiermee is ontzettend veel variatie mogelijk.

Je kunt de bovenkant van de cakejes bijvoorbeeld bestrijken met glazuur. Glazuur maak je door (beetje bij beetje) 3-5 theelepels water toe te voegen aan 150 gram poedersuiker. Een druppeltje kleurstof erbij en na het bestrijken van de afgekoelde cupcakes, nog 1,5 uur laten drogen. “Icing” is een topping op basis van suiker, eiwit en water, vergelijkbaar met een dun laagje glazuur.

Cupcakes kun je ook bekleden met een laagje marsepein of fondant. Beiden zijn zowel voorgekleurd als wit te verkrijgen, zodat je deze zelf kan kleuren met voedingskleurstoffen. Het verschil is dat marsepein is gemaakt op basis van amandelen en fondant op basis van suiker. De smaak is dus ook echt anders. Zowel marsepein als fondant kunnen prima gebruikt worden bij het maken van boetseersels. Ideaal dus om te decoreren. Doordat fondant uithardt, is het geschikt om grote figuren mee te maken. Je creaties blijven door het uitharden langer in tact. Juist door dit uitharden moet je met fondant wel wat sneller te werk gaan. Marsepein hardt niet uit en droogt ook minder snel uit, waardoor het langer te bewerken blijft.

Een andere veel gebruikte topping is “frosting”. Dit is een botercrème gemaakt van boter met een klein beetje poedersuiker. Je kunt een mooie, dikke toef op de cupcakes aanbrengen  met een spuitzakje. Frosting kun je kleuren met een druppeltje kleurstofgel. Verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. En je kunt de frosting ook nog een bepaalde smaak meegeven met verschillende extracten zoals vanille, aardbeien of limoen.

Tenslotte kun je natuurlijk nog allerlei kleine versieringen aanbrengen, zoals confettisprinkels, hagelslag of suikerfiguurtjes.
Reactie plaatsen