Hete Hond... de nieuwe Hollandse Hot Dog
15 januari 2015 

Hete Hond... de nieuwe Hollandse Hot Dog

Wat eten we op het kinderfeestje van onze jarige zoon of dochter? Dat is een vraag die veel ouders bezig houdt als ze een kinderfeestje willen organiseren.

Als je de jarige laat kiezen wordt het waarschijnlijk frietjes, pannenkoeken, poffertjes of pizza. Maar als je eens met iets originelers voor de dag wilt komen, zou je deze keer kunnen kiezen voor Hot Dogs.

En ja, ik hoor het je al vragen… “Hot Dogs? Wat is daar nou origineel aan?” Wél als je ze maakt op deze manier!

Blaffende honden bijten niet, zeggen ze toch altijd? Maar persoonlijk hou ik toch niet zo van blaffende honden. Ik ben er eerlijk gezegd zelfs een beetje bang van.

Vroeger, toen ik een jaar of 15 was, had ik een krantenwijkje. En op een dag, halverwege de route, kwam er een blaffende hond het boerenerf af gerend. Recht op me af! De hond achtervolgde me en beet me in mijn broekspijp. Voor het eerst in mijn leven was ik blij dat het regende. Ik had mijn regenpak aan, met zo’n stugge, wijde broek. En dat was mijn geluk. De hond had alleen een stuk broek te pakken en had niet in mijn been gebeten.

Ik zette het op een fietsen en de hond liet los. Zo kon ik gelukkig toch nog op tijd “ontsnappen”. De schade aan mijn been bleef beperkt, maar de schrik was er niet er minder om. Hoezo, blaffende honden bijten niet?!

Zoals je zal begrijpen zijn blaffende honden sinds die tijd, niet meer zo mijn ding. Sowieso zijn honden niet mijn ding. Ik ben meer een kattenmens, maar dat geheel terzijde.

Er is één uitzondering! En dat zijn deze Hete Honden. Ze blaffen niet, maar bijten wel! Gelukkig niet in een been, maar wel in een lekker knakworstje.

Deze honden vind ik persoonlijk wél echt schattig. Grof gezegd: “om op te vreten!”.

de Nederlandse Hot Dogs voor een kinderfeestje

Vind jij deze Hete Honden ook zo leuk? Dan zal ik je hieronder uitleggen, hoe je ze zelf kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • Broodjes (ronde zachte bolletjes, pistolets of hamburgerbroodjes)
 • Knakworstjes
 • Plakjes kaas (ik heb ze al eens gemaakt met geitenkaas en een keer met mozzarella: allebei super lekker)
 • Kleine tomaatjes
 • Een blikje zwarte bonen of een zakje krentjes
 • Mosterd, ketchup of mayonaise

Hoe ga je te werk?

 • Verwarm de worstjes
 • Snijd de broodjes open. Net niet helemaal doorsnijden, want het moet wel lijken op een hondenbek die open en dicht kan!
 • Snijd met een rond uitsteekvormpje, kleine cirkels uit de plakjes kaas. Ik heb hiervoor de achterkant van een spuitmondje (je weet wel: voor taartdecoratie) gebruikt. Deze rondjes zijn de basis voor het oog. De ogen maak je af met een pupil van zwarte boontjes of krentjes.
 • Ook de oren worden uitgesneden uit de plakjes kaas. Gebruik hiervoor een groter, ovaalvorming uitsteekvormpje. Bijvoorbeeld een maanvorm of (de helft van) een hartvormpje.
 • Snijd kleine tomaatjes doormidden, zodat je de gehalveerde tomaatjes kan gebruiken als neus.
 • Maak de hondenkop af door de ogen, oren en neus op de bovenkant van het broodje te plakken. Gebruik als plakmiddel een beetje mosterd of mayonaise.
 • Leg tenslotte de warme worstjes dwars in de honden bek. Voor een extra bloederig effect kun je er nog een beetje ketchup op spuiten.

stap voor stap toelichting voor het maken van Nederlandse Hot Dogs voor een kinderfeestjeEn voila! Je Hete Honden zijn klaar!

Hou je in tegenstelling tot mij niet alleen vaan eetbare hondjes, maar ook van echte honden? Dan wil je misschien wel een kinderfeestje organiseren met een hondenthema. Deze Hete Hond kan dan natuurlijk niet ontbreken. Als lunch of als lekkere snack tussendoor.

Maar ook bij andere themafeestjes kan de Hete Hond dienst doen. Natuurlijk als de waakhond op een boerderijfeestje. Maar er zijn meer thema’s met een hond als figurant. Wat dacht je van de speurhond op een detectivefeestje, het schoothondje van de prinses of de trouwe metgezel van de ridder?

Je hebt zelf misschien nog wel meer thema-ideeën waar de hond een hoofdrol kan spelen. Leuke ideeën zijn altijd welkom. Laat gerust een reactie achter onder deze blog.

En ook als je zelf leuke voorbeelden hebt van “fun food”, zie ik ze graag voorbij komen. Deel je lekkere én grappige voedselcreaties in een bericht op mijn facebookpagina, of stuur je foto als
“pin” naar me toe, zodat ik ‘m kan plaatsen op mijn pinterestbord “lekkernijen”.

Inspiratiezoekende ouders zullen je dankbaar zijn!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen