“Er is er een jarig” en andere verjaardagsliedjes

“Er is er een jarig” en andere verjaardagsliedjes

Als kind was ik op mijn verjaardag altijd heel vroeg wakker. Het zal de spanning en opwinding zijn geweest. Over alles wat me die dag  te wachten zou staan. Veel visite, taart en slingers, een versierde stoel en natuurlijk heel veel kado’s. Allemaal speciaal voor mij!

Ik moest mezelf dwingen om in bed te blijven, want ik wist dat mijn vader en moeder samen met mijn broertje en zusje al zingend mijn kamer binnen zouden komen met het gebruikelijke repertoire aan verjaardagsliedjes

Juist op het moment dat “Er is er een jarig” werd ingezet en iedereen vrolijk de drempel over stapte, deed ik natuurlijk alsof ik sliep. Want wat was het fantastisch, om door het hele gezin wakker gezongen te worden.

Ik moet eerlijk toegeven dat mijn gezin vroeger niet echt uit geweldige zangers en zangeressen bestond. Maar als er iemand jarig was, werd alle schroom over boord gezet. En dan werd er uit volle borst gezongen.

Als kind voel je je dan toch wel speciaal. Die valse noot doet er niet toe. Op dat moment ben je écht jarig! En zoiets laat ook nog eens een onuitwisbare herinnering achter. Ik ben inmiddels hard op weg naar mijn 40e verjaardag, maar weet het nog als de dag van gisteren.

Heb jij ook zo’n mooie herinnering aan “die goede oude tijd”? Werd jij ’s morgens vroeg wakker gezongen op je verjaardag? Of mocht je op school op de stoel gaan staan, om vervolgens luidkeels toegezongen te worden door al je klasgenootjes en de juf of meester?

Misschien brachten de verjaardagsliedjes je vroeger wel in verlegenheid. En voelde je je toch wat ongemakkelijk, als er voor je werd gezongen. Maar geef toe… als je er nu aan terug denkt, was het toch eigenlijk wel heel leuk. Zonder verjaardagsliedjes was je niet echt jarig geweest!

verjaardagsliedjes

 

Elk kind kijkt uit naar zijn verjaardag. Dat kun je natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. En eigenlijk vind ik dat een vrolijk verjaardagsliedje daarbij niet mag ontbreken. Het zingen van verjaardagsliedjes is een waardevolle traditie. Een traditie die het verdient om voortgezet te worden.

Maar misschien ken je de liedjes niet meer zo goed. Of wil je niet altijd hetzelfde te horen brengen en je kind eens verrassen met een origineel verjaardagsliedje. Geen probleem! In de kennisbank op deze website is een rubriek verjaardagsliedjes gemaakt. Daar kun je de tekst van een aantal bekende en minder bekende liedjes terug vinden. Er staan ook filmpjes bij, zodat je eerst nog eens goed kunt oefenen.

Veel succes én zangplezier!

 

Over de schrijver
hallo
Door

hallo

op 12 May 2016

leuk lied

Reactie plaatsen