De kracht van oud Hollandse spelletjes
16 december 2014 

De kracht van oud Hollandse spelletjes

Wie kent ze niet van vroeger? De echte oud Hollandse spelletjes, zoals sjoelen, zaklopen, blikgooien, ringwerpen, koekhappen en spijkerpoepen.

Oud Hollandse spelletjes hebben vaak een wat oubollig imago. Maar is de leeftijd alleen al niet voldoende bewijs van de kracht van deze spelletjes?

Bovendien zie je het om je heen gebeuren: ouderwets wordt weer hip! Met een moderne twist kunnen de oud Hollandse spelletjes uitstekend dienst doen als activiteiten op een kinderfeestje.

In mijn jeugd was het vaste prik op Koninginnedag. Elk jaar opnieuw werden de leukste oud Hollandse spelletjes opgesteld op het plein bij het dorpscentrum. Alle schoolkinderen uit het dorp legden een afwisselend spelparcours af. En fanatiek dat het er aan toe ging! Iedereen wilde natuurlijk een zo hoog mogelijke score om de vriendjes en vriendinnetjes af te troeven én een leuke prijs te winnen.
 oud Hollandse spelletjes op koninginnedag
photo credit: Bart Koop-Henzen via photopin cc

Waarschijnlijk zullen er best hier en daar wat wenkbrauwen worden gefronst, als ik stel dat oud Hollandse spelletjes heel geschikt zijn voor een kinderfeestje.

Ik hoor de kritiek al komen. Die ouderwetse spelletjes kunnen toch echt niet meer… het is bijna 2015! Zo ouderwets! En de jeugd van tegenwoordig ziet spelletjes sowieso niet zitten. Kinderen van nu willen actie, avontuur en écht entertainment.

Als jij er ook zo over denkt, zal je op deze website niet snel vinden wat je zoekt. Dan raad ik je aan om je tijd niet te verspillen en gewoon verder te surfen. Even goede vrienden.

Je zult mij niet horen beweren dat er iets mis is met kinderfeestjes buitenshuis. Natuurlijk maken allerlei coole activiteiten of geweldig amusement veel indruk op kinderen. Maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan de ouderwetse gezelligheid thuis. En oud Hollandse spelletjes passen daar, wat mij betreft, uitstekend bij. Als jij het daar mee eens bent, nodig ik je uit om vooral verder te lezen en lekker inspiratie op te doen op deze website.

Ouderwetse gezelligheid… in tijden van crisis lijkt het steeds belangrijker te worden. Ik zie het overal om me heen. Mensen slaan weer aan het handwerken, gaan meubels pimpen, doen gezelschapsspelletjes met vrienden en familie, maken zelf kleding voor de kinderen en genieten van de geur van zelfgebakken taart.

Het mag weer! Gelukkig! Ik word daar blij van.

Het is een beetje zoals bij de vergeten groenten. Pastinaak, schorseneren, aardpeer, rammenas, koolraap, andijvie. Ze winnen weer enorm aan populariteit.
ouderwets wordt weer hip: nieuwe toepassingen voor vergeten groenten
photo credit: hans s via photopin cc

Steeds vaker zie je de vergeten groenten terug op de menukaart in de restaurants. En ook in de kookboeken, culinaire tijdschriften en receptenwebsites, zie je meer en meer gerechten, waarin deze ouderwetse groenten op een moderne manier zijn verwerkt. Nieuwe toepassingen, verassende combinaties van ingrediënten en de wijze van presenteren maken het gerecht tóch eigentijds en hip.

En zo werkt het volgens mij ook met de oud Hollandse spelletjes. Grote kans dat jij ze ook jarenlang vergeten bent. Misschien ligt er ver weggestopt op jouw zolder nog wel een ouderwets ringwerpspel. Of ligt er toevallig nog ergens een mooie oude sjoelbak, met een dikke laag stof erop. Ik zou zeggen: trek deze spellen weer eens tevoorschijn, haal er een stofdoek over en ga er in de komende kerstvakantie eens mee spelen met je kinderen! Zeker weten dat het ouderwets gezellig wordt!

Voor wie de oud Hollandse spelletjes helemaal vergeten is, of zich de spelregels niet precies meer kan herinneren, heb ik goed nieuws.

voorbeeld van oud Hollandse spelletjes
photo credit: amsfrank via photopin cc

Ik zal de komende tijd regelmatig een spelbeschrijving met uitleg van de spelregels toevoegen aan de rubriek spelletjes in de kennisbank van deze website. Deze kennisbank kun je vinden als je helemaal naar beneden scrolt. Onderaan, aan de rechterkant vind je de kennisbank onder het kopje “algemene info kinderfeestjes”. Maar je kan natuurlijk ook direct deze link naar de spelletjes-pagina gebruiken.

Als je me blijft volgen kom je vast en zeker ook regelmatig nieuwe toepassingen van de oud Hollandse spelletjes tegen in mijn blog. De oude succes-spellen zal ik meestal overgieten met een thematisch sausje, zoals in de blog 5 spannende spelletjes voor een piratenfeest. Op die manier worden de ouderwetse spelletjes weer leuk om te spelen op een themafeestje. Hopelijk kan ons cultureel spelletjes-erfgoed dan nog jaren mee!

Ken je zelf nog ouderwetse spelletjes die zeker niet mogen ontbreken op deze website? Laat dan een reactie achter onder dit blogbericht. Op die manier help je mij om er voor te zorgen dat ook die oud Hollandse spelletjes niet vergeten worden!


Heimwee naar de tijd van Ot en Sien?

Voel je na het lezen van dit blogbericht de nostalgische gevoelens op borrelen, maar staat het organiseren van een kinderfeestje op de korte termijn nog niet op de planning?

Dan wil ik je graag nog even wijzen op deze mooie oud Hollandse spellen serie, in Ot en Sien stijl. Met de kerstvakantie in het vooruitzicht is er vast en zeker wat tijd te vinden voor deze prachtig geïllustreerde gezelschapsspellen.

oud hollandse gezelschapspellen

De vraag is natuurlijk wél bij wie deze spellen het meest in de smaak zullen vallen: bij de (klein-)kinderen of bij de opa’s en oma’s? Vooral voor die laatste groep, zullen de spellen wellicht doen herinneren aan vervlogen tijden, de “goede oude tijd” . In elk geval een leuk idee voor onder de kerstboom!

oud Hollandse spellenGanzenbord

oud Hollandse spellen – Ot en Sien collectie

Koop bij bol.com

oud Hollandse spellenBingo

oud Hollandse spellen – Ot en Sien collectie

Koop bij bol.com

oud Hollandse spellenMemo

oud Hollandse spellen – Ot en Sien collectie

Koop bij bol.com

oud Hollandse spellenLudo pionnenrace

oud Hollandse spellen – Ot en Sien collectie

Koop bij bol.com


Over de schrijver
Marielle
Door

Marielle

op 09 Jan 2015

Heel erg leuk een kinderfeestje thuis houden. We zijn tegenwoordig steeds meer bezig om alleen maar spectaculaire en vooral dure kinderfeestjes te organiseren, of beter gezegd, te betalen, want voor de organisatie hoef je niets meer te doen. Het is alleen jammer dat alles tegen elkaar opgaat en het moet steeds gekker. Mijn ervaring is dat een feestje thuis wel veel inspanning kost, maar tot nu toe hebben mijn kinderen het altijd erg leuk gevonden. Geeft toch ook wel weer een heel tevreden gevoel als je dat voor je kind kunt doen. Weg met het schuldige gevoel dat je als een krent zal overkomen als je thuis een feestje organiseer. De inspanning die je ervoor over hebt is veel meer waard dan je kinderen ergens droppen en weer thuis brengen. Hele leuke site met veel tips! Ga zo door!

Wouter van der Haven
Door

Wouter van der Haven

op 09 Jan 2015

Leuk om te lezen Marielle! Ik ben het helemaal met je eens dat het de inspanning dubbel en dwars waard is. Hopelijk kun je nog wat inspiratie opdoen voor het volgende kinderfeestje dat je thuis gaat organiseren. Als je hulp nodig hebt dan roep je maar!

Marloes Pouw
Door

Marloes Pouw

op 19 Sep 2016

Wat leuk om te lezen. Voor mijn dochter die 8 jaar wordt, gaan we heerlijk ouderwets Bingo spelen met kleine prijsjes die gewonnen kunnen worden. Ik bak een heerlijke taart, hou koekhappen en speurtocht met krijtjes lekker achter de hand als tijd opvulling.

Wouter
Door

Wouter

op 19 Sep 2016

Leuk Marloes! Bingo is altijd een succes volgens mij, want die feestvierders willen natuurlijk allemaal een leuke prijs winnen. Hartstikke spannend! En met een zelfgemaakte taart wordt het zeker een geslaagd feest. Succes met alle voorbereidingen. Super om te horen dat je mijn blog leuk vond om te lezen. Bedankt voor je reactie.

Natasja
Door

Natasja

op 02 Oct 2016

Wat leuk om te lezen! Mijn dochter wordt 9 en wil graag een oud hollandsch feestje, vandaar dat ik hier terecht kwam. Zij houdt trouwens erg van knutselen, dus ik doe er een oud hollandsche knutsel bij: we gaan Staphorster Stipwerk doen op een houten klompje. Ik ga nog even lekker verder snuffelen op je blog!

Wouter
Door

Wouter

op 03 Oct 2016

Hey Natasja, bedankt voor je leuke reactie. Hopelijk heb je het naar je zin gehad op mijn website en heb je wat leuke ideetjes op kunnen doen. Kom gerust nog eens terug! Gezellig!

Reactie plaatsen