5 spannende spelletjes voor een piratenfeest
14 november 2014 

5 spannende spelletjes voor een piratenfeest

Op een geslaagd kinderfeestje kunnen leuke activiteiten die aansluiten bij het gekozen thema zeker niet ontbreken. Met wat fantasie en creativiteit kun je bekende spelletjes makkelijk de benodigde look geven.

Dit blogbericht maakt duidelijk dat een paar simpele ideeën voor spelletjes (met een goed verhaal en bijpassende styling) perfecte activiteiten kunnen worden voor een spannend piratenfeest.

Piraten hangen graag in de touwen. Op zo’n groot piratenschip is dat natuurlijk dagelijks werk. Het is belangrijk dat piraten goed zijn in touwtrekken. Om snel de zeilen te kunnen hijsen of om een ander schip te enteren.

Touwtrekken is dan ook een zeer geschikt spel waarmee de feestvierders zich op een piratenfeest lekker kunnen uitleven.

spel 1 touwtrekken

Deel de groep in 2 piratenteams en laat ze zo hard mogelijk trekken aan de uiteinden van een sterk, dik touw. De piraten die het team van de rivalen over de afgesproken markering weten te trekken, hebben deze zeeslag gewonnen.

Maar piraten geven ze zich niet snel gewonnen. Zeker weten dat het andere team nog revanche wil nemen.

Een piraat komt lang niet altijd ongeschonden uit de strijd. Sommige piraten lopen rond met een houten been of missen een deel van hun arm. Zonder hand is het wel heel lastig om een goede piraat te zijn. Een piratenhaak is dan de oplossing.

Zo’n piratenhaak gebruiken als hand is niet gemakkelijk. Maar oefening baart kunst. Weet je hoe Kapitein Haak zo behendig is geworden met zijn kunsthand? Precies! Door het vangen van honderden, of misschien zelfs wel duizenden ringen…

Om al die ringen te kunnen vangen had Kapitaan Haak wel wat hulp nodig. Andere piraten moesten om de beurt de ringen aangooien.

spel 2 Ring werpen

Een ringwerpspel kent iedereen. En je kunt er met weinig moeite je eigen piraten-variant van maken. Stoere piratenhaken kun je zelf maken, maar ze zijn ook voor een paar euro te koop bij de feestwinkel. Bevestig de haken op een “houten wand” die eruit ziet als de buitenkant van een piratenschip. De fantasie van de kinderen doet de rest…

Nu maar zien welke piraat hier de beste ringwerper wordt.

Een andere behendigheid die elke piraat onder de knie moet krijgen is planklopen. Stel je voor: na 3 weken rondvaren op zee is er eindelijk land in zicht! Dan wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk de plank over kunnen rennen, zonder tussen wal en schip te belanden.

spel 3 planklopen

Dit spel is snel gemaakt door een plank over twee kratten of kisten te leggen. Extra spannend is het als onder de plank een klein zwembadje met water wordt geplaatst. Nu maar hopen dat de piraten geen natte voet halen.

Voor de wat oudere en meer ervaren piraten is dit spel waarschijnlijk wat te simpel. Je kunt er dan een wedstrijd element aan toevoegen.  Wat dacht je van een bloedstollend kussengevecht op de wiebelende plank?

Pas op! Daar is de vijand! En die moet je met hand en tand bestrijden. Dus pak snel de wapens. Klaar, richten en… vuur!

spel 4 balwerpspel

Goede munitie is er in allerlei soorten en maten. Ballen in verschillende formaten tover je met aluminiumfolie snel om tot echte kanonskogels.

En ook kersenpitzakjes zijn uitstekend geschikt. Het piratenschip heeft vast en zeker voldoende zakjes rijst en graan aan boord. Prima om de vijand mee te bekogelen. De kok moet maar even wachten met koken.

Op deze manier wordt het ouderwetse balwerpen een coole bezigheid voor stoere piraten!

Op zoek naar het goud! Dat wil toch elke piraat?! Het liefst schatkisten vol. Schatgraven is dan ook altijd een succes, zowel bij kleine als grotere piraten.

spel 5 schatgraven

Voor jonge piraten kunnen schatten worden verstopt in de zandbak. De oudere piraten moeten er natuurlijk veel meer moeite voor doen. Zij gaan op zoek met een schatkaart. De kaart is een beetje vies en vol met kreukels en scheuren. Hopelijk is er toch voldoende informatie leesbaar om de schat te kunnen vinden!

Wil je het piratenavontuur echt helemaal af maken? Dan is het een goed idee om een speurtocht te maken, waarin de genoemde spelletjes zijn verwerkt als opdracht.

speurtocht 1

speurtocht 2

Verzin een verhaal of neem een bestaand verhaal als basis voor het avontuur dat de kleine piraten gaan beleven. Tijdens de tocht moeten de piraten opdrachten vervullen. Hiermee kunnen ze stukjes van de schatkaart verdienen, die hen uiteindelijk naar de felbegeerde schat zal leiden.

Heb je zelf al eens een piratenfeestje georganiseerd en wil je je ervaringen delen? Tips en ideeën over andere leuke piratenspelletjes zijn altijd welkom! Ook als je een spannend piratenverhaal weet, wat kan dienen als basis voor een speurtocht, hoor ik het graag. Ik kijk uit naar je reactie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen